donderdag 22 juni 2023

Elektriciteitsproductie valt fors terug, verbruik ook

De Oekraïense energiecentrales hebben in de eerste vier maanden van dit jaar bijna een vierde (19,4 procent) minder elektriciteit opgewekt. Dat wil zeggen dat er 36,5 miljard kWh aan elektriciteit is geproduceerd en dat is 8,8 miljard kWh minder vergeleken met de eerste vier maanden van 2022. Ten opzichte van 2021 viel de productie zelfs een derde lager. 

De daling is zonder meer het gevolg van de Russische aanvallen met raketten en drones op de energievoorziening. De productiedaling zal ook na april doorzetten, onder meer door het wegvallen van de waterkrachtcentrale Nova Kachovka.

De productie van de kerncentrales viel 32,8 procent lager uit, de gas- of kolengestookte centrales leverden in de periode januari-april zelfs 45,3 procent minder elektriciteit. Ook de waterkrachtcentrales bleken 41,7 procent minder stroom te leveren. Het aandeel van de kerncentrales in de totale energievoorziening bleef met 53,4 procent nagenoeg gelijk.

Het elektriciteitsverbruik in Oekraïne was in januari-april met 32,4 miljard kWh 18,9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs 33,5 procent minder dan in 2021, toen nog 48,8 miljard kWh werd geproduceerd. In vier provincies viel het elektriciteitsgebruik met de helftt terug. 

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: