De hongersnood in Oekraïne van de jaren '30 zou door de Tweede Kamer kunnen worden bestempeld als genocide 'naar hedendaagse maatstaven'. Dat adviseert de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) in een rapport over de Holodomor, zoals de hongersnood wordt genoemd. Vanwege de Russische inval in Oekraïne staat de kwestie van de Holodomor op de agenda.
De Holodomor - vrij vertaald als 'moord door honger' - werd veroorzaakt door het landbouwbeleid van Sovjetleider Stalin. Boeren moesten zich gedwongen aansluiten bij grootschalige staatsbedrijven. Oekraïense boeren die weigerden, werden afgevoerd naar Siberië. Ook werd Oekraïne gedwongen bijna alle graan af te staan.
Gecombineerd met een slechte oogst kwamen miljoenen mensen om door hongersnood. Mensen die de hongersnood probeerden te ontvluchten, werden door communistische brigades tegengehouden. Bij de Holomodor kwamen miljoenen Oekraïners om het leven.
Onder historici bestaat discussie of de Holodomor genocide was, onder meer omdat het begrip destijds nog niet bestond. Dat bezwaar voert ook de CAVV aan. De commissie stelt voor dat Nederland zich inzet voor meer onderzoek naar de Holodomor.
In de meeste Europese landen is de Holodomor als vorm van genocide erkend door de nationale regeringen of parlementen. De Oekraïense ambassade in Den Haag zei eerder tegen de NOS dat 'juist nu erkenning van historisch belang" is. De CAVV oppert dat het gebruik van juridische termen ook achterwege gelaten kan worden, en zich te beperken tot veroordelen van de "onnoembare wreedheden'.
Bron: NOS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten