zondag 25 juni 2023

'Wagner valt mogelijk vanuit WIt-Rusland Kyiv aan'

Het valt niet uit te sluiten dat Jevgeni Prigozjin's huurlingenleger Oekraïne vanuit Wit-Rusland binnen valt met Kyiv als doel. De Britse generaal Richard Dannatt vindt het 'zorgelijk' dat Prigozjin juist naar Wit-Rusland gaat nadat hij zijn 'avontuur' gisteravond plotsklaps af brak. Als Prigozjin 'nog steeds over een krijgsmacht van enige omvang beschikt, dan blijft hij gevaarlijk', aldus de voormalige chef van de Britse generale staf in een interview met Sky News.

Dannatt denkt dat het mogelijk is dat Rusland Prigozjin de kans geeft om opnieuw te beginnen en dan vanuit het noorden de Oekraïense hoofdstad aan te vallen. Hij noemt Prigozjin's muiterij 'een fiasco' zonder directe winnaars. 'Poetin is zijn gezag kwijt en het leger is in verwarring gebracht.'

Het is intussen volstrekt onduidelijk of Prigozjin zich in Wit-Rusland vindt. Zijn eigen persdienst zegt geen contact met hem te hebben. 'Hij zal alle vragen beantwoorden als hij weer opduikt', melden de nieuwsmedia Meduza en RTVI. De recruteringskantoren van Wagner in Astrachan en Voronezj zouden gewoon open zijn. Volgens de persdienst 'is er toestemming voor gegeven'.

De Oekraïense inlichtingendiensten zeggen te betwijfelen om Prigozjin en zijn naaste medewerkers naar Wit-Rusland zijn vertrokken.

Bronnen: Roebrika, Ukrajinska Pravda

1 opmerking:

M3nd0 zei

De euforie mbt het elkaar afmaken van Wagner en de Russische troepen rondom Moskou was helaas maar van korte duur.