zondag 18 juni 2023

Stoltenberg: 'Vrede moet niet te vroeg komen'

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO waarschuwt er voor dat vredesonderhandelingen tussen 
Oekraïne en Rusland te vroeg komen en daarmee zorgen voor bevriezing van het conflict. Hij reageert daarmee op de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa die vindt dat 'er zo snel mogelijk begonnen moet worden aan een diplomatieke oplossing'.

'We willen allemaal dat deze oorlog ophoudt. Maar een oplossing moet niet alleen duurzaam zijn, maar ook rechtvaardig. Dat is geen oplossing die gedicteerd wordt door Rusland', zegt Stoltenberg in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Hij vindt dat Oekraïne als het aangevallen land moet beslissen onder welke voorwaarden een vredesakkoord kan worden gesloten.

Daarbij zijn er veiligheidsgaranties nodig voor Oekraïne om er voor te zorgen dat Rusland zich niet opnieuw kan bewapenen en het buurland kan aanvallen. De Russische agressie moet stoppen. Afgelopen november presenteerde de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn vredesplan van tien punten, met onder meer de onmiddellijke terugtrekking van de Russische troepen, een tribunaal voor Russische oorlogsmisdrijven, vrijlating van alle gevangenen en gedeporteerde Oekraïne. 

De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa arriveerde vrijdag ook met een tien-puntenplan in Kyiv. Dit plan gaat uit van een diplomatieke oplossing, het afschalen van de vijandelijkheden, het respecteren van de landsgrenzen zoals vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties, veiligheidsgaranties, het veiligstellen van de export van graan en kunstmest, humanitaire hulp voor de slachtoffers van de oorlog en het ruilen van gevangenen. 

De Afrikaanse leiders hebben een duidelijk belang bij het beëindigen van de oorlog, die heeft gezorgd voor fors hogere prijzen voor graan en kunstmest. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: