vrijdag 23 juni 2023

Senatoren VS willen artikel 5 NAVO ook voor aanslag op kerncentrale

De Republikein Lindsey Graham en Democraat Richard Blumenthal willen dat de Amerikaanse Senaat stemt over een motie waarin een kernaanval of een aanval op een kerncentrale in Oekraïne wordt gezien als een aanval op de NAVO. Het maakt daarbij niet uit of Rusland daarvoor verantwoordelijk is, Wit-Rusland of 'een groep die opdracht handelt'. 

Bij een aanval op een of meer NAVO-landen treedt artikel 5 van het transatlantische verdrag in werking en komt de hele NAVO in actie. Als er een terroristische aanval komt op de kerncentrale van Zaporizja, waar de Oekraïense president Volodimir Zelenski gisteren voor waarschuwde, dan kan dat een stralingslek veroorzaken waarbij de radioactieve wolk ook een of meer NAVO-landen kan bereiken. 

Graham en Blumenthal wijzen er op dat voor het eerst sinds het ineenstorten van de Sovjet-Unie ook tactische kernwapens worden gestationeerd buiten Rusland, in dit geval Wit-Rusland. Gezien de eerdere handelwijze van Rusland in Oost-Oekraïne moet ook niet worden uitgesloten dat een terroristische aanval op de kerncentrale van Zaporizja in opdracht van Rusland wordt uitgevoerd door 'separatisten' of 'rebellen'. 

'De dreiging van een Russische kernaanval is serieus. En de beste manier om dit af te wenden is door de Russen duidelijk te maken wat er gebeurt als ze daartoe over gaan. En het is onze boodschap aan de mensen bron Poetin. Dat als je dit doet, als je zijn opdracht uitvoert als hij die ooit gaat geven, dan kunnen jullie een niet mis te verstane reactie van de NAVO verwachten. En dan zijn jullie in oorlog met de NAVO', aldus Graham.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zei gisteren in een reactie op Zelenski's waarschuwing voor een terroristische aanslag op de kerncentrale van Zaporizja dat er 'volop stille diplomatie gaande is' om duidelijk te maken wat de gevolgen zullen zijn.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: