maandag 26 juni 2023

'Wagner nog altijd in provincie Loehansk'

Adviseur Michailo Podoljak van president Zelenski heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat het Wagner-huurlingenleger de conflictgebieden in Oekraïne heeft verlaten, nu Wagner-leider Jevgeni Prigozjin naar Wit-Rusland is gezonden. Dat blijkt uit berichtgeving van Bloomberg. In een interview met het persbureau zegt Podoljak dat hij geen uittocht heeft waargenomen in de provincie Loehansk, waar de Wagner-huurlingen zijn gecentreerd.

Volgens hem is er nog 'geen zicht' op de nieuwe koers van Wagner. Het huurlingenleger noemde hij in het interview 'veel, veel agressiever en bekwamer op het strijdtoneel' in vergelijking tot het Russische leger. De komende tijd zal Oekraïne eerst proberen in te schatten of er iets zal veranderen in het leger van Rusland.

Zaterdag kwam er plots een einde aan de opmars van Prigozjin richting Moskou, de Wagner-leider zei 'Russisch bloedvergieten te willen voorkomen'. Volgens het Kremlin ging hij akkoord met een door Belarus bemiddeld de-escalatievoorstel. Van Prigozjin is sindsdien niets meer vernomen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: