zaterdag 10 juni 2023

Waterpeil bij Nikopol daalt 1,3 meter per dag

Het dodental als gevolg van de overstroming door het vernielen van de Kachovska-dam staat nog altijd op vijf, maar het aantal vermiste personen is gestegen naar 27. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. In de provincie Cherson zijn nog altijd de grootste problemen. In het door Oekraïne gecontroleerde gebied gaat het om 33 dorpen met in totaal 3.815 huizen, in door Rusland bezet gebied zijn 14 dorpen overstroomd. Gisteren werden 248 bewoners geëvacueerd. 

Het energiebedrijf Oekrhydroenergo zegt dat het waterniveau in de Dnipro bij de stad Nikopol (het reservoir voor de honderd kilometer verderop stroomafwaarts gelegen waterkrachtcentrale in de Kachovska-dam)_vanmorgen op 10,42 meter stond. In de eerste uren nadat de Russen de waterkrachtcentrale hadden opgeblazen was de waterstand nog 16,4 meter. Het komt dus neer op een daling 1,3 meter per dag, aldus Oekrhydroenergo. 

Verder stroomopwaarts zijn nog meer waterkrachtcentrales. Die werken nu op halve kracht om er voor te zorgen dat het waterpeil in hun reservoirs niet te snel daalt.

In de provincie Mikolajiv zijn 31 dorpen overstroomd. Hier werden 936 inwoners geëvacueerd voor het water, waaronder 167 kinderen. In de provincie Dnipropetrovsk zitten ruim 89.000 inwoners van 26 dorpen zonder drinkwater.

Volgens gouverneur Oleksandr Prokoedin was het gemiddelde waterpeil in het overstroomde deel van de provincie Cherson 4,72 meter, een daling met 31 centimeter in de afgelopen nacht.

Het energiebedrijf Energoatom zegt dat het waterpeil van de koelwaterreservoirs bij de kerncentrale van Zaporizja 'stabiel' is. Dat is van groot belang, want de zes reactoren van de grootste kerncentrale van Europa moeten continu gekoeld worden om een nucleaire ramp te voorkomen. Volgens de internationale atoomwaakhond IAEA is er voor enkele maanden koelwater in voorraad.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: