zondag 11 juni 2023

Noord-Krimkanaal krijgt geen water meer

De watertoevoer naar het Noord-Krimkanaal ligt sinds vrijdag stil, omdat het waterpeil in de Dnipro beneden dat van het kanaal is gezakt. Volgens de Britse militaire inlichtingendiensten leidt dit ertoe dat de drinkwatervoorziening voor het door de Russen bezette deel van de provincie Cherson en het noorden van de Krim in gevaar komt.

De inlichtingendiensten gaan er vanuit dat de Russische bezetters het voorlopig redden met het in reservoirs aanwezige water, het rantsoeneren van drinkwater, het slaan van nieuwe waterputten. Ook zou drinkwater in flessen aangevoerd kunnen worden vanuit Rusland. Het zijn allemaal korte-termijnmaatregelen. De situatie in de bezette gebieden zal de komende tijd flink verslechteren.

Dat geldt ook voor de delen van de provincies Cherson en Mykolajiv die onder Oekraïense controle staan. De Verenigde Naties maakte vanochtend al bekend dat zo'n 700.000 mensen zonder drinkwater zitten als gevolg van het vernielen van de Kachovka-dam door de Russen. Ook zal er een toenemend risico zijn op allerlei ziekten door vervuild water.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: