vrijdag 23 juni 2023

Rusland bewaakt haven Sevastopol met dolfijnen

Al sinds afgelopen zomer zet Rusland speciaal hiervoor getrainde dolfijnen in de marinehaven van Sevastopol te beveiligen tegen indringers. De Britse militaire inlichtingendiensten melden dat de verdediging van de haven bestaat uit vier lagen van netten en boomstammen bij de ingang. Er werden al in de tijd van de Sovjet-Unie dolfijnen getraind voor dit doel, maar er zouden nu meer dieren zijn ingezet. 'Op satellietbeelden is te zien dat het aantal kooien bijna is verdubbeld. Waarschijnlijk zijn die bedoeld door tuimelaars', zeggen de inlichtingendiensten.

De Russische marine traint niet alleen dolfijnen voor militaire doeleinden, maar ook beluga walvissen. De dieren bij de marinehaven van Sevastopol zijn waarschijnlijk ingezet om te voorkomen dat duikers binnendringen. Oekraïne had ook getrainde dolfijnen, maar die zijn ingepikt door de Russen toen ze de Krim in bezit namen.

De Britse inlichtingendiensten hebben eerder al aangegeven dat de Russische strijdkrachent zich voorbereiden op een Oekraïense aanval. Er worden paramilitaire organisaties opgericht en het leger versterkt de toegangswegen tot de Krim. Sevastopol is de grootste stad op het schiereiland. Rusland maakte op basis van een langlopend huurcontract samen met de Oekraïense marine gebruik van de haven.
 
Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: