dinsdag 20 juni 2023

Maljar wil niet meten in kilometers en dorpen

De strijd om alle bezette gebieden terug te veroveren op de Russen zal veel van de Oekraïners vergen. 'Het is duidelijk dat de vijand het niet zomaar opgeeft. We moeten voorbereid zijn op een erg zware strijd. Eigenlijk is dit nu al aan de gang', aldus Hanna Maljar, plaatsvervangend minister van Defensie. 

Het Oekraïense leger heeft het moeilijk in zuiden vanwege het verzet van de Russen en de vele landmijnen die ze hebben geplaatst. Toch weet het leger vooruit te komen, 'al is het nog wachten op grote stappen'. 

Ze maakte gisteravond bekend dat het dorp Pjatichatki en zeven andere dorpen in de richting van de bezette steden Berdjansk en Melitopol op de Russen zijn zijn heroverd. Maar volgens Maljar moet die vooruitgang niet in kilometers of in heroverde dorpen worden gemeten, omdat het tegenoffensief uit meerdere stappen bestaat die al wel zijn gemaakt in de afgelopen twee weken. 

Het Britse ministerie van Defensie zei gisteren dat Rusland troepen van de oever van de Dnipro in de provincie Cherson verplaatst naar Zaporizja en Bachmoet. Maljar gaf gisteravond aan dat dit inderdaad het geval is en dat de Russen het initiatief naar zich toe proberen te trekken bij Liman en Koepjansk. Het Oekraïense leger heeft het daar moeilijk omdat het voortdurend onder vuur worden genomen, maar 'ze geven de vijand geen ruimte'.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, The Kyiv Independen

    1 opmerking:

    M3nd0 zei

    Ben bang er toch een stop gaat komen in het offensief na een paar maanden en dat er niet veel gewonnen gaat worden. De russen hebben helaas zich goed voorbereidt.