woensdag 28 juni 2023

ISW bevestigt: Dnipro overgestoken bij Cherson

Het Institute for the Study of War (ISW) bevestigt dat het Oekraïense leger de Dnipro over is gestoken bij de Antonovski-brug bij de stad Cherson. Aan de overkant zijn enkele posities ingenomen. De Russen verzetten zich tegen een verdere expansie door aan te vallen met artillerie, pantserwagens en een enkele raketaanval. 

Het ISW haalt in de dagelijkse update een Russische militaire blogger aan die meent dat het Oekraïense leger door de vernieling van de Kachovka-dam meer bewegingsvrijheid in deze omgeving heeft gekregen, maar dat het Russische leger verzet biedt. 

De generale staf van het Oekraïense leger heeft bevestigd dat Russische troepen aanvallen hebben gedaan in en bij Oleski, op zo'n vier kilometer ten zuiden van de Antonovski-brug. Dat duidt er volgens het ISW op dat Oekraïense troepen daar actief zijn. 

In de provincie Loehansk voerden zowel de Oekraïners als de Russen gisteren aanvallen uit ten noordwesten van Svatove en ten zuiden van Kreminna. Bij Stelmachivka zou een Russische aanval zijn afgeslagen. Stelmachivka ligt op vijftien kilometer ten noordwesten van Svatove. Het Russische leger zou twee Oekraïense aanvallen bij Liman hebben afgeslagen, evenals aanvallen bij Bilhorivka en Spirne.

De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar zegt dat de strijd om de stad Bachmoet gisteren is verhevigd. Voor de vierde dag op rij wist het leger terrein te winnen op de flanken. De situatie in de stad zelf blijft volgens haar moeilijk omdat de Russische troepen zich op diverse plekken goed hebben verschanst, wat de Oekraïense opmars bemoeilijkt. Op de flanken is terreinwinst geboekt bij Orichove-Vaslilivka, Ivanivske, Koerdjoemivka en Pivnitsjne. Dit zijn dorpen en stadjes op 11 tot 20 kilometer van Bachmoet.

Bron: Ukrajinska Pravda, foto: Ukrinform

Geen opmerkingen: