donderdag 1 juni 2023

Drie arrestaties om afgesloten schuilkelder in Kyiv

Er zijn vier aanhoudingen verricht in het onderzoek naar de dood van een 33-jarige vrouw die afgelopen nacht tevergeefs probeerde om een schuilkelder in de wijk Desniansk in Kyiv binnen te komen. De echtgenoot van de vrouw deed vanmorgen zijn beklag, waarop de autoriteiten meteen besloten om onderzoek te doen waarom de vrouw en haar dochtertje de schuilkelder bij een kliniek niet in konden. De vrouw werd geraakt door een deel van een uit de lucht geschoten Russische Iskander-raket. Haar dochtertje bleef ongedeerd. 

De politie arresteerde vanmiddag de directeur van de kliniek en de beveiligingsmedewerker die tijdens de raketaanval aanwezig was in de schuilkelder. Ook de bestuurder van het stadsdeel Desniansk werd opgepakt. De beveiliger onderging een bloedproef om uit te vinden of hij onder invloed verkeerde. Dat bleek niet het geval. Het gearresteerde drietal wordt beschuldigd van nalatigheid.

Er is inmiddels ook besloten dat nader onderzoek wordt gedaan naar de bereikbaarheid en de veiligheid van de schuilkelders in de hele hoofdstad. Daarvoor wordt ook de hulp ingeroepen van de inwoners. Die kunnen hun klachten kwijt op het mailadres security@kyivcity.gov.ua.

Veiligheidswoordvoerder Roman Tkatsjoek van de gemeente Kyiv zei vanmiddag op een persconferentie dat besloten is om de schuilkelders vanaf nu dag en nacht open te houden. Hij blijkt in verlegenheid te zijn gebracht door het dodelijke voorval van afgelopen nacht. De deuren van veel schuilkelders werden juist dicht gehouden om te voorkomen dat daklozen er hun intrek in zouden nemen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: