donderdag 15 juni 2023

Europese Parlement: Oekraïne hoort in NAVO

Het Europese Parlement roept de NAVO-lidstaten op om Oekraïne toe te laten tot het militaire bondgenootschap met de toevoeging dat het 'toelatingsproces na de oorlog moet beginnen en vervolgens zo snel mogelijk wordt afgerond'. Van de 505 aanwezige leden van het Europese Parlement stemden 425 voor en 38 tegen, terwijl 42 niet aan de stemming mee deden. 

'Totdat het volledige lidmaatschap tot stand is gekomen, moet de Europese Unie samen met de NAVO-lidstaten en andere bondgenoten nauw samenwerken met Oekraïne om een pakket van veiligheidsmaatregelen samen te stellen dat meteen na afloop van de oorlog in werking treedt', aldus de door het Europese Parlement aangenomen resolutie. 

Het Europese Parlement wil ook een uitgebreid pakket herstelmaatregelen van de Europese Unie voor Oekraïne. Het vernielen van de Kachovka-dam door Rusland op 6 juni wordt ten strengste veroordeeld. Het Europese Parlement ziet dit als een oorlogsmisdaad. De overstroming die volgde op het vernielen van de stuwdam heeft een milieuramp veroorzaakt die door het Europese Parlement als 'ecocide' wordt aangemerkt. 'Iedereen die oorlogsmisdaden begaat, waaronder het vernielen van de dam, moet hiervoor worden vervolgd.'

Het Europese Parlement spreekt in de vandaag aangenomen resolutie ook de hoop uit dat de onderhandelingen met Oekraïne over toetreding tot de Europese Unie nog dit jaar beginnen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: