maandag 19 juni 2023

Hongarije blijft mistig over krijgsgevangenen

De Europese Commissie wil dat Hongarije de verblijfplaats bekend maakt van de elf Oekraïense krijgsgevangenen die door bemiddeling van de Russisch-orthodoxe kerk aan dit land zijn overgedragen. Dat gebeurde zonder medeweten of instemming van Oekraïne. 

De elf zijn afkomstig uit de Oekraïense grensprovincie Transkarpatië waar veel etnische Hongaren wonen. Hongarije probeert al jaren onrust te stoken in Transkarpatië, dat tot einde van de Eerste Wereld goeddeels tot het Habsburgse Rijk (Hongarije-Oostenrijk) behoorde. Ook nu toont Hongarije pesterig gedrag naar Oekraïne toe door wel te melden dat ze elf Oekraïense krijgsgevangenen vrij hebben weten te krijgen, maar niet te zeggen waar de elf zich nu bevinden en of ze vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen.

Woordvoerder buitenlandse zaken Peter Stano van de Europese Commissie heeft vandaag gezegd dat Hongarije openheid van zaken moet geven. Niet alleen over de verblijfplaats van de elf krijgsgevangenen, maar ook waarom buiten medeweten van Oekraïne is gehandeld. 

Het wordt overigens voor mogelijk gehouden dat de overdracht van de elf Oekraïense krijgsgevangenen buiten het Hongaarse kabinet om is gegaan. Het zou dan om een persoonlijke actie van vicepremier Zsolt Semjen zijn gegaan.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: