zaterdag 3 juni 2023

Een op vijf schuilkelders in Oekraïne onbruikbaar

Een op de vijf schuilkelders blijkt onbruikbaar, zo heeft snel onderzoek uitgewezen. Er zijn sinds woensdagochtend in opdracht van president Volodimir Zelenski ruim 4.800 schuilkelders geïnspecteerd. Minister Ihor Klimenko van Binnenlandse Zaken zegt nu dat daarvan 893 als onbruikbaar is gebleken. Bovendien bleken 252 openbare schuilkelders afgesloten. 

De inspectie is uitgevoerd nadat in de nacht van woensdag op donderdag drie inwoners van de hoofdstad Kyiv om het leven kwamen, waaronder een negenjarig kind. De echtgenoot van een van de vrouwen bracht aan het licht dat ze voor een Russische raketaanval wilden schuilen, maar voor een dichte deur kwamen bij de schuilkelder bij een gezondheidscentrum in de wijk Desniansk. 

Vier mensen, waaronder de directeur van het gezondheidscentrum en de nachtwaker, zijn aangeklaagd wegens nalatigheid. De nachtwaker onderging een bloedproef, maar hij bleek niet onder invloed te zijn. Aangenomen mag worden dat nog (veel) meer mensen ter verantwoording worden geroepen voor de slechte staat waarin schuilkelders zich blijken te bevinden.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: