maandag 26 juni 2023

ISW: Prigozin's opstand helpt Oekraïne amper

De gewapende opstand van Jevgeni Prigozjin en zijn huurlingenleger Wagner heeft volgens het Institute for the Study of War (ISW) geen grote invloed op de wijze waarop het Russische leger nu opereert. Wel grijpen sommige Russische bronnen de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde alvast aan als excuus voor de terreinwinst die het Oekraïense leger boekte bij Bachmoet en in de provincie Cherson, waar de rivier Dnipro werd overgestoken en de Oekraïners een bruggenhoofd creëerden.

Dat de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko zaterdagavond  Prigozjin wist te bewegen om niet verder op te rukken naar Moskou kan volgens de analisten van het ISW zorgen dat de top van het Russische ministerie van Defensie wordt vervangen. 'Dit kan onderdeel zijn van het akkoord, al blijft onduidelijk wat er precies is afgesproken tussen Loekasjenko en Prigozjin.'

Van Defensieminister Sergej Sjojgoe en de chef van de generale staf Valeri Gerasimov is  sindsdien niets gezien of gehoord vanaf het moment dat Prigozjin vrijdagavond aankondige dat hij zou oprukken naar Moskou als deze twee niet van het toneel zouden verdwijnen. Overigens verscheen vanmorgen wel een video met Sjojgoe, maar het is niet duidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt.

Er wordt gespeculeerd dat Alexej Djoemin de plek van Sjojgoe gaat innemen. Djoemin was een lijfwacht van Poetin, later aanvoerder van de speciale troepen van het Russische leger en tegenwoordig gouverneur van de provincie Toela.

'Iedere wijziging in de top van het ministerie van Defensie betekent een overwinning voor Prigozjin die zijn gewapende opstand rechtvaardigde door Sjojgoe en Gerasimov verantwoordelijk te houden voor de dood van tienduizenden Russische soldaten in Oekraïne.'

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: