donderdag 29 juni 2023

Tegenoffensief begint steeds meer vorm te krijgen

Het Oekraïense leger maakt vorderingen in het zuiden en oosten. In de richting van de stad Berdjansk is de frontlijn 1.300 meter opgeschoven, bij Klisjtsjivka 1.200 meter en bij Koerdjoemivka zelfs 1.500 meter. Dat meldt onderminister Hanna Maljar van Defensie vanochtend. 'Het is een zware strijd, maar onze soldaten nemen meter voor meter terug op de vijand. Ze vorderen gestaag', aldus Maljar.

De Russische troepen tevergeefs vallen aan bij Liman, Avdiivka en Marinka, waarbij ze volgens Maljar zelfs een mariniersbrigade inzetten die eerder Cherson ontvluchtte. Het Oekraïense leger zou ook terreinwinst hebben geboekt op de lijn Rivnopil-Volodine en is nu bezig de pas veroverde posities te consolideren. 

Daarbij worden de Russen aanzienlijke verliezen toegebracht, zegt Maljar. 'Ons leger is bezig om hun aanvalskracht zoveel mogelijk te ondermijnen door wapens, opslagplaatsen en commandoposten te vernielen en zoveel mogelijk soldaten te doden.'

Bij de stad Bachmoet heeft Oekraïne nu weer het initiatief in handen. De Russen proberen hun posities te behouden en doen af en toe aanvallen waarbij ze verliezen lijden en genoodzaakt zijn zich terug te trekken. Op de flanken is het leger 1.200 meter vooruitgeschoven bij Klisjtsjiivka en 1.500 meter bij Koerdjoemivka. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: