donderdag 22 juni 2023

Oekraïne wil 20% economische groei na oorlog

De Oekraïense regering heeft ambitieuze plannen voor de komende tien jaar. Het bruto nationaal product, het geld dat alle Oekraïners samen verdienen in een jaar, moet omhoog van 147 miljard euro nu naar 913 miljard euro in 2033, jaarlijks 20 procent groei. Daarmee wordt niet alleen mogelijk om een leger met zeker 500.000 manschappen op de been te houden, maar ook om de sociale sector, het onderwijs en de gezondheidszorg te ontwikkelen.

Minister Joelia Sviridenko heeft dit vandaag gezegd op een donorconferentie in Londen. 'Door economische groei moeten we dit kunnen doen zonder te bezuinigen op andere noodzakelijke uitgaven.' Ze voegde er aan toe dat de houding van de NAVO en de Europese Unie cruciaal is voor de ontwikkeling van haar land in de komende jaren.

Er zijn na de oorlog enorm veel investeringen nodig om de schade te herstellen. Terwijl de oorlog nog lang niet is afgelopen, schat Oekraïne dat de komende twintig jaar toch al een kleine 500 miljard euro nodig is. Als Oekraïne de rol van Rusland en China als exporteurs naar de EU kan overnemen, dan valt daar jaarlijks zo'n 200 miljard aan omzet mee te behalen.

'We werken nu aan een nieuw belastingsysteem en een moderne arbeidsmarkt om de uitdagingen aan te kunnen die het herstel van ons land na de oorlog met zich mee gaat brengen', aldus Sviridenko. Na de Russische inval stortte het bruto nationaal product in van 200 miljard euro naar 147 miljard nu.

Bron: Ukrajinska Pravda

1 opmerking:

geert457 zei

20 % economische groei ? Denk het belangrijkste op de 1 ste plaats . Oorlog moet stoppen , stoppen met slachtoffers langs beide zijden ,en vooral kinderen beschermen.