zaterdag 3 juni 2023

'Vluchtroutes' vanuit Belgorod naar Oekraïne

Het Legioen voor de Vrijheid van Rusland (LVR) zegt een vluchtroute te hebben voor inwoners van de Russische provincie Belgorod die een veilig heenkomen willen zoeken in Oekraïne. Donderdag vielen strijders van het LVR de grensprovincie voor de tweede maal binnen. Daar hebben ze ditmaal te maken met toenemende weerstand van het Russische leger dat vanmorgen al artilleriebeschietingen uitvoerde op onder meer de stad Sjebekine en de dorpen Nova Tavolzjanka en Moerom. 

Het Legioen spreekt van 'het chaotisch bombarderen' van de provincie Belgorod door het leger. 'De vijand probeert ons aan te vallen, hoe dan ook, en doet dat zonder te letten op burgerslachtoffers', meldt het LVR vanmorgen op Telegram. 'Vanwege het gevaar dat dit met zich meebrengt voor de burgerbevolking hebben we met de Oekraïense legerleiding afgesproken dat er humanitaire corridors komen voor de inwoners van Belgorod.'

Wie naar Oekraïens grondgebied wil, moet dat kenbaar maken aan de strijders van het Legioen en het Russisch Vrijwilligers Korps. 'Wie dat wil kan naar het Oekraïense binnenland afreizen en kan daar rekenen op ondersteuning bij het levensonderhoud', belooft het LVR. 

Het Legioen voor de Vrijheid van Rusland bestaat uit Russische soldaten die in een eerder stadium gedeserteerd zijn uit het leger. Het Russisch Vrijwilligers Korps (RVK) heeft een bedenkelijke status als extreem-rechtse organisatie. Wat beide gemeen hebben is hun afkeer van de Russische president Vladimir Poetin.  Ze zijn nu al voor de tweede keer vanuit Oekraïne de provincie Belgorod binnen gevallen. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: