vrijdag 2 juni 2023

Rusland's dilemma: Oekraïne of eigen land?

Rusland zal moeten kiezen tussen het versterken van de troepenmacht langs de lange frontlijn in Oekraïne of het verdedigen van de eigen landsgrens nadat ook gisteren weer Russische verzetsstrijders een inval deden in de provincie Belgorod. Dat is een dilemma, aldus het Britse ministerie van Defensie op basis van rapporten van de eigen militaire inlichtingendiensten.

Het extreem-rechtse Russische Vrijwilligers Korps (RVK) en het vooral uit eerder gedeserteerde soldaten bestaande Legioen voor de Vrijheid van Rusland (LVR) deden voor de tweede keer in tien dagen tijd een inval in het Russische grensgebied. Tegelijkertijd werd de stad Belgorod aangevallen door een drone. Belgorod ligt op 35 kilometer van de grens met Oekraïne. Ook gisteren werden inwoners van de grensstad Sjebekino geëvacueerd. 

De Britse inlichtingendiensten constateren dat de Russische veiligheidstroepen ditmaal veel alerter waren. Er waren veel zware wapens voor nodig om de aanval af te slaan, waaronder gevechtshelikopters en een TOS-1A vlammenwerper. 

Desondanks blijft de situatie ingewikkeld. Het LVR maakt vandaag melding van gevechten bij het dorp Novaja Tavolzjanka, vlakbij de stad Sjebekino waarvan gisteren veel inwoners werden geëvacueerd. Gouverneur Vjacheslav Gladkov van de provincie Belgorod zegt dat vanmorgen bij een beschieting twee vrouwen zijn omgekomen. Ook waren er twee gewonden bij deze beschieting die hij toeschrijft aan het Oekraïense leger.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, The Moscow Times

Geen opmerkingen: