vrijdag 16 juni 2023

Vredesplan Afrika gaat over graan en kunstmest

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa is aangekomen in Oekraïne. Hij kwam per trein aan in Nemisjajeve, even buiten de hoofdstad Kyiv. Ramaphosa is met de Senegalese president Macky Sall de leider van een delegatie van zes Afrikaanse landen. Zij spreken later vandaag met president Volodimir Zelenski over een vredesinitiatief. Na de ontmoeting met Zelenski reist de delegatie door naar Rusland, voor een gesprek met president Poetin morgen in Sint-Petersburg. 
 
Het is een opmerkelijk bezoek. Zuid-Afrika heeft zich weliswaar neutraal verklaard tegenover de strijdende partijen, maar de laatste maanden heeft Ramaphosa de warme banden van zijn land met Rusland nog verder aangehaald.

Vlak voor het bezoek kreeg het persbureau Reuters inzage in een document waarin de plannen zouden worden beschreven. Daarin pleiten de Afrikaanse leiders voor een aantal 'vertrouwenwekkende maatregelen'. Een daarvan zou de terugtrekking van Russische troepen zijn, maar onduidelijk is tot waar.
Ook zouden in het document het weghalen van Russische tactische kernwapens uit Wit-Rusland, opschorting van het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin en het opheffen van sancties tegen Rusland worden genoemd. Het document spreekt verder van de noodzaak tot onderhandelingen tussen Rusland en westerse landen, schrijft Reuters.

De Zuid-Afrikaanse president besprak het voorstel de afgelopen dagen met zowel Poetin als de Chinese leider Xi Jinping, die eerder een eigen vredesplan presenteerde. De Russische en Chinese leiders hebben de Afrikaanse missie omarmd. Oekraïne liet weliswaar weten het bezoek te verwelkomen, maar staat er een stuk sceptischer tegenover. In een online persconferentie liet de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dan ook een waarschuwing horen.

Het vredesvoorstel \moet de territoriale integriteit van Oekraïne respecteren, en moet op geen manier, zelfs niet impliciet, suggereren dat Oekraïne grondgebied moet afstaan aan Rusland', zei hij. 'Ook mag het voorstel niet leiden tot bevriezing van het conflict.'

Hoe dan ook, Afrikaanse landen hebben alle reden om een oplossing te zoeken voor het conflict in Oekraïne. De levering van graan vanuit de havens van de Zwarte Zee kwam door de oorlog enige tijd tot stilstand. Dat leidde tot hoge prijzen van voedsel en kunstmest in Afrika. Ondanks de graandeal die daarna is overeengekomen, is de aanvoer van graan vanwege de oorlog allesbehalve zeker.

Bron: NOS, foto The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: