woensdag 21 juni 2023

Peiling: weinig animo voor militaire regering

Dat de Oekraïners veel vertrouwen hebben in hun leger en nauwelijks in hun politici is algemeen bekend. Desondanks is er weinig steun onder de bevolking voor een door militairen gesteunde regering. Uit een peiling van het onderzoeksbureau Razoemkov blijkt dat 71 procent dit geen goed idee vindt. Toch groeit het aantal voorstanders van een militair regime. In 2017 was slechts 12 procent er voor, nu is dat 28 procent.

Een kwart van alle deelnemers aan deze door de Nederlandse ambassade gefinancierde peiling vindt zowel een door militairen aangestelde regering als een democratisch gekozen regering acceptabel. Omdat 91 procent van de voorstanders van een militair regime ook voorstander zijn van een democratisch gekozen regering mag volgens het Razoemkov Center aangenomen worden dat zij het militaire regime zien als beschermer van de democratie in deze oorlogstijd.

Het vertrouwen in de Oekraïense democratie is in de afgelopen zes jaar gestegen van 3,8 (op een schaal van 10) naar 5,1 in 2020 en 6,2 nu. In 2020 vond 34 procent nog dat zij geen invloed kon uitoefenen op het landsbestuur, nu is dat 28 procent. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: