dinsdag 18 april 2023

Wagner-huurlingen beschrijven hun gruweldaden

Vladimir Ozetsjkin, de oprichter van de Russische mensenrechtengroep Gulagu heeft twee video's gepubliceerd waarin hij spreekt met twee voormalige Russische gevangenen die voor Wagner in Oekraïne hebben gevochten. In de gesprekken beschrijven de twee mannen de gruwelijkheden die ze daar pleegden.
Een van hen beschrijft een situatie in Bachmoet en Soledar waarin hij en zijn mannen opgedragen werden om 
'iedereen te elimineren': mannen, vrouwen, ouderen en kinderen. 

De ander bekent tientallen mensen te hebben vermoord, waaronder gerekruteerde gevangenen die weigerden bevelen op te volgen. Ook beschrijft hij dat hem werd opgedragen handgranaten te gooien in een kuil met tientallen dode en gewonde Russen en Oekraïners.

Of de mannen de waarheid spreken over hun ervaringen is niet onafhankelijk geverifieerd. Ook is onduidelijk waarom de mannen besloten naar buiten te treden. Ozetsjkin suggereert tegen het onafhankelijke Russische nieuwsmedium Meduza dat de mannen last hebben van hun geweten.

Andri Jermak, de stachef van president Volodimir Zelenski, zegt dat de daders zeker gestraft gaan worden. 'We zullen de onderste steen boven halen en iedereen opsporen die deze misdaden heeft gepleegd.' Om er aan toe te voegen dat het niet alleen om de huurlingen van Wagner gaat. 'Dit gaat ook over het Russische leger. Ze stelen onze kinderen en maken ze dood. De Russen hebben duizenden Oekraïense kinderen ontvoerd. Het is onbekend hoe het met ze gaat, of ze dood zijn of nog in leven. We doen er alles aan om onze kinderen terug te krijgen. De hele wereld moet het ware gezicht van Rusland zien.'

Bronnen: NOS, Interfax

Geen opmerkingen: