zaterdag 29 april 2023

Decreet Poetin aanzet tot etnische zuiveringen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag een decreet uitgevaardigd waarin is bepaald  vanaf 1 juli 2024 iedereen zonder Russisch paspoort gedeporteerd kan worden uit bezet gebied. In het decreet is daarom vastgelegd dat iedereen die Oekraïens staatsburger wil blijven en een Russisch paspoort weigert, wordt gezien als 'statenloze buitenlander die momenteel verblijft in de Russische Federatie'.

Vervolgens wordt bepaald dat een 'statenloze buitenlander' tot 1 juli 2024 mag blijven waar hij of zij is, maar dat na die datum van Russisch grondgebied mag worden verwijderd. Het Institute for the Study of War (ISW) constateert dat 'dit decreet ongeoorloofde methodes toestaat om de inwoners van de bezette gebieden aan te moedigen een Russisch paspoort aan te vragen en de deportatie toestaat van Oekraïners die weigeren Russisch staatsburger te worden'. 

Het ISW wijst er ook op dat de Russische autoriteiten doorgaan met hun pogingen om Oekraïners gedwongen over te brengen naar Rusland. Ook kinderen worden daarvan het slachtoffer. Volgens het ISW is Poetin's decreet een aanzet tot etnische zuiveringen. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: