maandag 17 april 2023

Stop op graanhandel bedreigt vrijhandelsakkoord

Polen, Hongarije en Slowakije hebben de graanimport vanuit Oekraïne tijdelijk stopgezet omdat ze vinden dat dit land met goedkoop graan de eigen boeren wegconcurreert. Deze blokkade vormt een bedreiging voor het verlengen van de afspraak binnen de Europese Unie om de importheffing voor agrarische producten uit Oekraïne op te schorten. 

Woensdag moeten de EU-ambassadeurs het eens zien te worden over verlenging van deze afspraak tot juni volgend jaar. Of dat lukt, is nog maar de vraag. Niet alleen door het stopzetten van de Oekraïense graanimport door Polen, Hongarije en Slowakije, maar ook door de bezwaren die Nederland, Bulgarije en Roemenië samen met deze drie landen naar voren hebben gebracht tijdens een overleg op 30 maart.

Een diplomaat van een van de grootste EU-landen vertelde het Poolse radiostation RFM FM dat het wachten nu is op een bemiddelingspoging van de Europese Commissie 'om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt'. Er is een meerderheid van de 27 EU-lidstaten nodig om de opschorting van de importheffing voor agrarische producten uit Oekraïne met een jaar te verlengen. Dat gaat dus wel goed komen. Maar, zegt een diplomaat, 'het is wel erg slecht voor het imago van de Europese Unie die juist z'n solidariteit met Oekraïne wil laten zien'.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: