zaterdag 8 april 2023

31 ontvoerde kinderen teruggehaald uit Rusland

Kinderombudsman Mikola Koeleba heeft vanmiddag bekendgemaakt dat 31 Oekraïense kinderen uit Rusland zijn teruggekeerd. De kinderen werden eerder vanuit bezet gebied naar het buurland gebracht. Het is de vijfde reddingsoperatie en elke keer is het voor de ouders moeilijker om hun kinderen terug te krijgen. 'Ze worden steeds langer ondervraagd en onder grotere druk gezet door de Russische geheime dienst FSB', aldus Koeleba die niet alleen kinderombudsman is maar ook leiding geeft aan de hulporganisatie Red Oekraïne.

Aanvankelijk was het plan om 33 kinderen terug te brengen naar hun ouders. Helaas is een vrouw die twee kinderen zou begeleiden kort voor de reis overleden. De kinderen zijn daarom nog in Rusland.

Er zijn minstens 19.000 kinderen uit de door Rusland bezette gebieden meegenomen, zeggen de autoriteiten in Oekraïne. De Russische kinderombudsman Maria Lvova-Belova maakt er goede sier mee in de media door aan te voeren dat de kinderen 'gered' zijn en een goed thuis krijgen. Zij en president Vladimir Poetin zijn vanwege de ontvoering van 2.000 kinderen door het Strafhof in Den Haag op de internationale opsporingslijst geplaatst.

Bron: EuroMaidan Press

1 opmerking:

Geert Dooms zei

Ik denk dat Poetin niet wakker ligt van dat strafhof