dinsdag 4 april 2023

Priester ontmaskerd die soldaten zegende

De staatsveiligheidsdienst SSOe heeft de priester opgespoord die Russische soldaten zegende toen die een deel van de Oekraïense provincie Charkiv hadden bezet. Het gaat om Oleksandr Sviridov, een parochiepriester in het bisdom Izjoem van de orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat. Sviridov vluchtte naar Rusland toen de grond hem te heet onder de voeten werk.

De 63-jarige priester organiseerde een jaar geleden een kerkelijke processie op de dag waarop de kerstening van de Kyivan Roes wordt herdacht. Hij spoorde de plaatselijke bevolking aan. Volgens de SSOe zou Sviridov tijdens de processie Russische soldaten en hun militaire voertuigen hebben gezegend in het district Koepjansk. 

Hij gaf opdracht om dit alles te filmen, om daarmee aan te tonen dat de plaatselijke kerkgangers de Russische bezetting zouden steunen. Toen de Russen zich moesten terugtrekken, besloot Sviridov met zijn gezin naar het buurland af te reizen. Daar is hij nu werkzaam als rector van de kerk van Johannes de Doper in het bisdom Tver en Kasjin van de Russisch-orthodoxe kerk.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: