donderdag 13 april 2023

'Ook Zwarte Zee moet een NAVO Zee gaan worden'

Het is hoog tijd dat de Zwarte Zee net als de Baltische Zee wordt. Oekraïense minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken spreekt over de Baltische Zee als 'de NAVO Zee'. En dat is precies zoals hij de Zwarte Zee graag ziet, namelijk dat de landen rond deze zee gezamenlijk optrekken. Oekraïne en Georgië samen met de NAVO-lidstaten Turkije, Roemenië en Bulgarije. 

'Een bedreiging voor één is een bedreiging voor allen', aldus Koeleba tijdens een conferentie in Boekarest van het Internationale Krim Platform over de huidige onveilige situatie op de Zwarte Zee. De minister zei dat Rusland altijd weet te profiteren als het Westen twijfelt. 'Toen de NAVO in 2008 er van af zag om Oekraïne en Georgië alsnog het lidmaatschap te onthouden, reageerde Rusland meteen door beide landen aan te vallen. Rusland mocht z'n gang gaan, niemand kwam ons te hulp. Angst is een slechte raadgever is inmiddels gebleken.'

De NAVO-lidstaten komen deze zomer bijeen in Vilnius. Het juiste moment om fouten uit het verleden te herstellen en flinke stappen te maken met het lidmaatschap van Oekraïne, aldus Koeleba. 'Niet alleen zeggen dat de deur naar het lidmaatschap open staat voor Oekraïne, maar ook met duidelijk aangeven wanneer dat gaat gebeuren', aldus Koeleba. 

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: