donderdag 27 april 2023

Concurrentiestrijd huurlingenlegers in Bachmoet

Het Institute for the Study of War (ISW) ziet een toenemende concurrentiestrijd tussen verschillende Russische huurlingenlegers in de strijd om Bachmoet. De Wagner Groep van Jevgeni Prigozjin probeert al maanden om de stad in handen te krijgen, maar heeft daar nu te maken met Potok, een vrijwilligerseenheid die nota bene wordt gefinancierd door het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom. 

Het ISW baseert zich op een videoboodschap aan president Vladimir Poetin, afkomstig van soldaten van Potok. De soldaten vertellen dat zij als vrijwilligers een contract dachten af te sluiten met het Russische ministerie van Defensie, maar in plaats daarvan kwamen ze terecht bij het private militaire bedrijf Redut, kennelijk het moederbedrijf van Potok. Er zouden nóg twee vrijwilligerseenheden door Gazprom worden gefinancierd, Fakel en Plamja.

Het botert bepaald niet tussen Wagner en Potok, want de huurlingen van Wagner zouden de manschappen van Potok gedreigd hebben dood te schieten als ze zich terug zouden trekken. Diverse bronnen melden evenwel dat de strijders van Potok vertrokken zijn uit Bachmoet, omdat ze zonder munitie kwamen te zitten. Iets waar Prigozjin ook al bij herhaling over heeft geklaagd.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: