zondag 9 april 2023

'Kruisweg Rome ontsierd door misplaatst gebaar'

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld dat de Kruisweg in Rome op Goede Vrijdag net als vorig jaar werd ontsierd door een poging van het Vaticaan om slachtoffer en dader te verenigen. Bij tiende statie werden teksten voorgelezen namens een Oekraïense tiener die het door de Russen bezette Marioepol ontvluchtte en een Russische jonge man wiens broer in Oekraïne is gesneuveld.

'De Kruisweg symboliseert de overwinning van het goede over het kwade, van licht over duisternis en van geloof over wanhoop. Wij zijn bijzonder dankbaar dat paus Franciscus zich zoveel zorgen maakt over Oekraïne en de Oekraïners. Helaas hebben we ook ditmaal moeten constateren dat de processie was ontsierd door een poging door slachtoffer en agressor gelijk te stellen', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Het ministerie zegt teleurgesteld te zijn dat de Heilige Stoel zich niets heeft aangetrokken van de bezwaren van Oekraïne tegen dit misplaatste gebaar. 'Dat een Oekraïner en een Rus hier gezamenlijk optrekken, staat haaks op de ellende waarin Rusland de Oekraïners heeft gestort door een genocide tegen ze te beginnen. Ook ondermijnt deze handelwijze de uitgangspunten van rechtvaardigheid en universele moraliteit, en het brengt het idee van vrede en broederschap in discrediet.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: