zondag 16 april 2023

Epfianius haalt uit naar Russisch-orthodoxe kerk

Metropoliet Epifanius van de Orthodoxe kerk van Oekraïne (OCU) zegt in een interview met de nieuwssite Ukrajinska Pravda dat de Russisch-orthodoxe kerk nauw betrokken is geweest bij de aanval op Oekraïne. 'Het is beschamend om te zien dat de 'Russische wereld' de kerk als instrument gebruikt in z'n agressie jegens een buurland', aldus Epifanius.
 
Hij constateert dat de beruchte patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk 'slaafse gehoorzaamheid toont en zich laat gebruiken door het Kremlin'. En: 'Wij zijn niet de enigen die dit inzien, want ook onafhankelijke deskundigen uit het buitenland zeggen dat de Russisch-orthodoxe kerk zich systematisch laat gebruiken om de agressie tegen Oekraïne goed te praten.'

Epifanius wil dat Oekraïne de banden met de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC) verbreekt. 'Deze religieuze groepering noemt zich weliswaar Oekraïens-orthodox en zij neemt ogenschijnlijk afstand van de patriarch van de Russische kerk, maar in werkelijkheid blijft zij er onderdeel van uitmaken.' Met andere woorden: het Moskouse patriarchaat is de vijfde colonne van de Russen en dus niet te vertrouwen.

'Oekraïne heeft het recht zichzelf te verdedigen tegen de hybride agressie van Rusland via de spirituele wereld, zoals het zichzelf ook verdedigt op het slagveld', aldus Epifanius.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: