maandag 3 april 2023

Wagner-baas eist Bachmoet 'in juridische zin' op

Het Russische huurlingenleger
 Wagner Groep zegt Bachmoet 'in juridische zin' te hebben veroverd. De leider van de groep, Jevgeni Prigozjin, liet zondagavond weten dat zijn troepen de Russische vlag hebben gehesen op het gemeentehuis van de Oost-Oekraïense stad, die al maandenlang het middelpunt vormt van felle gevechten. 'Vanuit een juridisch oogpunt is Bachmoet ingenomen', aldus Prigozjin in een geluidsopname die hij deelde via Telegram. 

Daar deelde hij ook videobeelden waarop hij een Russische vlag vasthoudt met daarop een eerbetoon aan de militaire blogger Vladlen Tatarski, die eerder zondag omkwam bij een bomaanslag in een café in Sint-Petersburg.

'De commandanten van de units die het gemeentehuis en het hele centrum hebben ingenomen zullen deze vlag uithangen', aldus Prigozjin. 'Dit is het Wagner-privéleger, dit zijn de mannen die Bachmoet hebben ingenomen. Wettelijk gezien is het van ons.'

Het Oekraïense leger houdt volgens Kyiv nog stand in Bachmoet. Oekraïne wijst de bewering van de Wagner Groep dat het Russische huurlingenleger de stad heeft ingenomen van de hand. 'De vijand heeft zijn offensief in Bachmoet niet gestaakt. Maar Oekraïense strijdkrachten verdedigen de stad tijdens de talrijke aanvallen heldhaftig', aldus de legerleiding.

Bron: AD

Geen opmerkingen: