maandag 24 april 2023

'Rusland moet toestemmen in NAVO-lidmaatschap'

Het Hongaarse parlementslid Dora Duro betoogt in een interview met de Russische krant Izvestia dat Oekraïne alleen lid van de NAVO kan worden 'als dat op een zodanige manier gebeurt dat Rusland ermee in kan stemmen'. De extreem-rechtse politica, ondervoorzitter van het Hongaarse parlement, voegt daar aan toe dat de NAVO Oekraïne niet zal toelaten zolang dit land in oorlog is met Rusland, omdat dit tot een ongewenste escalatie kan leiden. Maar ook als de oorlog voorbij is moet Rusland volgens Duro ermee instemmen.

Duro is sowieso tegen toetreding van Oekraïne tot het transatlantische bondgenootschap. Zij vindt dat de etnische Hongaren en andere minderheden zoals de etnische Roemenen en Russen worden onderdrukt. Zij wil dat Oekraïne van Transkarpatië een autonome provincie maakt. In deze grensprovincie wonen veel etnische Hongaren. 

Ook andere gebieden met veel etnische minderheden behoren volgens Duro autonomie moeten krijgen. 'Dat zou een stap in de goede richting zijn', zegt zij in het interview met de Russische krant. Het is hetzelfde verhaal dat Rusland al jarenlang op hangt ten aanzien van de Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk, waar van oudsher vooral Russisch wordt gesproken. In Transkarpatië zitten Hongaarse politici steeds te stoken, zoals begin deze maand nog Levente Magyar, de onderminister van Buitenlandse Zaken.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken vindt de beweringen van Dora Duro maar onzinnig. 'We hebben geen toestemming van Rusland nodig om lid te kunnen worden van de NAVO. Verder is het een gevaarlijke ontwikkeling dat sommige Hongaarse politici menen dat zij de veiligheid van de NAVO-lidstaten afhankelijk moeten maken van de Russische grillen.'

Bronnen: The Kyiv Independent, Ukrinform, foto: Hungary Today

Geen opmerkingen: