maandag 3 april 2023

Russische kerk weigert Petsjersk-Lavra te verlaten

De orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP) blijft gebruik maken van de Kyiv Petsjersk-Lavra, ook al zijn alle huurcontracten door het ministerie van Cultuur opgezegd en heeft de vanuit Rusland aangestuurde kerk een rechtszaak over de huuropzegging verloren. Gisteren leidde metropoliet Onoefrii een liturgische viering in een van de kerken van het kloostercomplex in de hoofdstad.

De viering had een demonstratief karakter, aangezien ook de metropolieten Antonio (van Borispil en Brovari) Oleksnii (van Voznesensk en Pervomajsk), de aartsbisschoppen Viktor (van Barisjivka) en Silvistr (van Bilohorod), en de bisschoppen Lvr (van Irpin) en Mark (van Borodjanka) samen met priesters van het kolenklooster 'en gasten met een geestelijke kwalificatie' actief aanwezig waren.

De UOC-MP had afgelopen vrijdag het kerkelijke complex al moeten verlaten. Die dag probeerde een commissie van het ministerie van Cultuur tevergeefs binnen te komen om het complex te inspecteren. Ondertussen hield de politie nabij de Petsjersk-Lavra een auto aan waarmee een icoon uit een van de kerken was gesmokkeld. 

Metropoliet Pavlo (Petro Lebid) van de UOC-MP kreeg zaterdag twee maanden huisarrest opgelegd. De voormalige abt van de Petsjersk Lavra mag tot 30 mei de deur niet uit omdat hij zich volgens de rechtbank schuldig heeft gemaakt aan haatzaaien en het goedpraten van de Russische invasie.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: