woensdag 19 april 2023

Kabinet waarschuwt Oekraïense sportbonden

De Oekraïense sportbonden lopen het risico dat ze hun officiële status als nationale sportbond kwijtraken als ze toestaan dat hun sporters meedoen aan wedstrijden waaraan ook sporters uit Rusland en Wit-Rusland deelnemen. Eerder al besloot het kabinet al er in de zomer van 2024 geen Oekraïense sporters mee mogen doen aan de Olympische Spelen, als daar sporters uit Rusland en Wit-Rusland aan deelnemen. Ook andere sportevenementen zijn taboe verklaard. 

Van de Oekraïense sportbonden worden verwacht dat ze daar op toezien, op straffe van het verlies van hun officiële status. Dit houdt in dat ze geen nationale kampioenschappen meer mogen organiseren en dat ze ook Oekraïne niet meer mogen vertegenwoordigen in het buitenland. 

Sporters uit Rusland en Wit-Rusland waren afgelopen jaar verbannen van internationale wedstrijden vanwege de oorlog in Oekraïne. De discussie over het weer toelaten van sporters uit beide landen kwam op gang toen ze weer welkom bleken in Azië, terwijl ook het Internationaal Olympisch Comité de discussie over hun terugkeer aan ging. Er is wel verzet tegen, niet alleen van Oekraïne maar ook van onder meer Nederland.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: