woensdag 5 april 2023

Peiling: 94 procent is negatief over Rusland

Het Russische 'broedervolk' heeft het volledig verbruid bij de Oekraïners. Uit een opiniepeiling van het Razoemkov Centrum oordeelt 94 procent van de Oekraïners negatief over Rusland. In het oosten is toch nog een op de tien positief over het agressieve buurland, maar in het midden van het land is 97 procent negatief. 

De grootste aversie jegens Rusland is te vinden bij de mensen die thuis Oekraïens spreken, want 95,5 procent moet er niets meer van hebben. Van de huishoudens waar Russisch worden gesproken is 88 procent negatief over Rusland. 

Ook Wit-Rusland komt er slecht af in deze peiling, want 81 procent moet ook niets meer hebben van dit buurland. Negatieve gevoelens zijn er ook jegens Iran (73,5 procent), China (60 procent) en Hongarije (46,5 procent). Iran komt er slecht af vanwege de levering van aanvalsdroes aan Rusland, China vanwege het recente bezoek van de president aan Moskou. Hongarije is weliswaar lid van de NAVO en de EU maar kiest (te) vaak de kant van Rusland. Bovendien aast Hongarije op een flink deel van de West-Oekraïense provincie Transkarpatië, waar veel etnische Hongaren wonen.

Niet verwonderlijk is het dat de Oekraïners met name positief zijn over Polen, Groot-Brittannië, de Baltische Staten en Canada. 

Bron: Ukrajinska Pravda, Ukrinform

Geen opmerkingen: