donderdag 6 april 2023

Oekraïne wil praten als grens met Krim is bereikt

Oekraïne is bereid om met Rusland te praten over de toekomst van de Krim als het eigen leger op het punt staat het schiereiland te betreden. Dat zegt president Zelenski's buitenlandadviseur Andrii Sibiha in een interview met de Financial Times. Maar de bereidheid om dan met Rusland onderhandelen houdt niet in dat Oekraïne niet bereid is of in staat om de Krim terug te veroveren op de Russen, aldus Sabiha.

Tot nu toe heeft president Volodimir Zelenski steeds gezegd dat hij alleen met Rusland wil onderhandelen als alle Russische troepen weg zijn van Oekraïens grondgebied, inclusief de in maart 2014 geannexeerde Krim. De verklaring van zijn buitenlandadviseur komt volgens Sabiha op het moment dat het terugveroveren van de Krim wordt besproken in het kader van de ophanden zijnde tegenaanval van het Oekraïense leger. Hij heeft het over 'het duidelijkste signaal dat we met Rusland willen onderhandelen sinds april vorig jaar'.

Sabiha wil met het interview in de Financial Times ook een signaal afgeven richting de Westerse leiders die 'zich afvragen of Oekraïne wel in staat is om het schiereiland terug te krijgen en die vrezen dat een poging om dat met militaire middelen te doen de Russische president Poetin doet besluiten om de oorlog te laten escaleren, wellicht ook door kernwapens in te zetten'.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: