woensdag 12 april 2023

ISW: driekwart Bachmoet in Russische handen

Russische troepen bezetten nu ten minste driekwart van Bachmoet. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse oorlogsdenktank Institute for the Study of War (ISW) in een laatste update over de oorlog in Oekraïne. Volgens de experts hebben de Russen minimaal dertig vierkante kilometer van Bachmoet in handen, wat neerkomt op 76,5 procent van de stad.

Rusland claimt al langer een groot deel van Bachmoet veroverd te hebben. Zo zei Jevgeni Prigozjin, baas van het Russische huurlingenleger Wagner, gisteren nog dat zijn troepen inmiddels 80 procent van Bachmoet in handen hebben. Dit percentage kan niet onafhankelijk worden bevestigd.

Er wordt al negen maanden zwaar gevochten om Bachmoet. De loopgravenstrijd rond de stad, het grote aantal slachtoffers en de onophoudelijke artilleriebeschietingen doen volgens militair analisten denken aan de Eerste Wereldoorlog. Het ISW verwacht dat het Russische leger Wagner gebruikt om Bachmoet in te nemen, om de huurlingen daarna te vervangen door eigen soldaten en zelf de overwinning te claimen.

Bronnen: NOS, ISW

Geen opmerkingen: