donderdag 6 april 2023

Russische generaal Moeratov weg na 'Voehledar'

De Britse militaire inlichtingendiensten verwachten dat er binnenkort nieuwe mensen aan de leiding komen bij het Russische leger, als gevolg van het mislukken van het winteroffensief in de Donbas. De Britten baseren deze opvatting met name op berichten in de sociale media waarin wordt gezegd dat kolonel-generaal Roestam Moeratov is ontslagen als commandant van de Oostelijke Strijdkrachten in Oekraïne. 

Moeratov nam de leiding van de Oostelijke Strijdkrachten over na de mislukte poging om de Oekraïense hoofdstad Kyiv te veroveren. Het Russische leger leed in de afgelopen maanden extreem hoge verliezen bij slecht uitgevoerde offensieven bij Voehledar, een stadje in de provincie Donetsk. Volgens de Britse minister van Defensie Ben Wallace zouden in twee dagen tijd zo'n duizend Russische soldaten zijn gesneuveld. Ook gingen 36 tanks verloren. 

Er was veel openlijke kritiek op de handelwijze van Moeratov, ook vanuit de eigen troepen. 'Hij is de hoogste in rang die dit jaar is ontslagen, maar waarschijnlijk zullen er meer hoge militairen aan de kant worden geschoven omdat het de Russen maar niet wil lukken om vooruitgang te boeken', veronderstellen de inlichtingendiensten. Ze wijzen er ook op dat de Russische regering op zoek is naar buitenlands geld om de 'speciale operatie' in Oekraïne voort te kunnen zetten.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: