woensdag 26 april 2023

Chinese president Xi belt langdurig met Zelenski

De Chinese president Xi Jinping en de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben met elkaar gebeld, melden Chinese staatsmedia. Zelensky bevestigt het gesprek en noemt het 'lang en betekenisvol'. Xi heeft volgens Chinese staatsmedia tegen Zelenski gezegd dat hij vertegenwoordigers naar Oekraïne zal sturen voor overleg over een oplossing van de crisis. China richt zich op vredesoverleg en een spoedig staakt-het-vuren, zou Xi hebben gezegd.

Het is de eerste keer dat de twee leiders elkaar spreken sinds de Russische invasie. Vorige maand was Xi nog drie dagen in Moskou voor een bezoek aan president Vladimir Poetin. Het bezoek van Xi werd internationaal gezien als een steunbetuiging aan Rusland. Peking zegt neutraal te zijn in de Oekraïneoorlog, maar daar wordt internationaal aan getwijfeld. 

China kwam eerder met een twaalfpuntenplan met voorstellen om een einde te maken aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dit vredesplan was echter vooral in het voordeel van Rusland. Oekraïne reageerde er afwachtend op.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: