donderdag 6 april 2023

Rusland ziet niets in bemiddeling door China

De Russische regering zegt op dit moment geen 'perspectief' te zien voor bemiddeling van China in de oorlog met Oekraïne. De enige manier om uit het conflict te komen is volgens Moskou om het offensief door te zetten. Uit Beijing kwam juist de oproep voor Rusland en Oekraïne om weer met elkaar om tafel te gaan, tijdens een bezoek van de Franse president Emmanuel Macron en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan ambtgenoot Xi Jinping.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov (foto hierboven) ziet dat niet gebeuren, ook niet onder leiding van de Chinezen. '
China is zonder enige twijfel zeer effectief en overtuigend als bemiddelaar, maar de situatie in Oekraïne is complex. Tot nu toe is er geen uitzicht op een politieke oplossing.'

China kwam onlangs met een vredesplan dat uit twaalf punten bestond, allemaal in het voordeel van Rusland. Oekraïne stond er desondanks niet direct negatief tegenover.

Von der Leyen waarschuwde China geen wapens te leveren aan Rusland. 'Dat zou de betrekkingen tussen de EU en China aanzienlijk schaden', zei de voorzitter van de Europese Commissie na afloop van een gesprek met president Xi Jinping. Het Westen vreest dat China Rusland te hulp schiet nu de Russische inval in Oekraïne is vastgelopen, al zegt het daarvan vooralsnog niets te hebben gezien. China bezweert dat het zich onpartijdig opstelt en naar vrede streeft, maar noemt zijn vriendschap met Moskou tegelijkertijd 'grenzeloos'.

Bron: AD

Geen opmerkingen: