zondag 30 april 2023

Hongarije en Oekraïne liggen elkaar steeds minder

De Hongaarse minister Peter Szijarto.
De spanningen tussen Oekraïne en Hongarije lopen steeds verder op door provocaties van de kant van de Hongaren. Het is vooral minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken die het vuur aanwakkert, al kan ook de Hongaarse premier Viktor Orban er wat van. 

Het begon enkele jaren geleden al met Szijarto die vindt dat Oekraïne de rechten van de Hongaarse minderheid in de provincie Transkarpatië schendt door het Oekraïens als voertaal op de scholen van de etnische Hongaren aan te wijzen. Terwijl de Russen bij de onderhandelingen over de Minsk-akkoorden aandrongen op een status aparte als autonome republiekvoor de Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk begon Szijarto hetzelfde te bepleiten voor Transkarpatië waar zo'n 150.000 etnische Hongaren wonen. 

Ook begon Szijarto te dreigen dat Hongarije de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie en de NAVO zou traineren als Oekraïne de etnische Hongaren niet tegemoet zou komen. Inmiddels kiest de Hongaarse regering steeds meer de kant van Rusland en bestond premier Orban het onlangs om Oekraïne als 'een financieel niet-bestaand land' te bestempelen dat zonder hulp uit Europa geen bestaansrecht heeft. Om er aan toe te voegen dat zonder die Europese hulp de oorlog met Rusland 'onmiddellijk stopt'. 

Gisteren kwam daar een reactie op van de Oekraïense president Volodimir Zelenski die opmerkte dat het gedrag van Hongarije en de nauwe banden met Rusland niet passen bij een lidstaat van de NAVO. Dit lokte vandaag weer een Hongaarse reactie uit, ditmaal van Szijarto die vindt dat het niet aan Oekraïne is om te oordelen of Hongarije zich nog wel als een NAVO-lid gedraagt. Om er aan toe te voegen dat 'het Hongaarse volk al een veel te hoge prijs heeft betaald voor deze oorlog'. En: 'Veel Hongaren, mensen die deel uitmaken van de Hongaarse gemeenschap in Transkarpatië hebben al hun leven gegeven in deze oorlog.'

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: