Het Constitutionele Hof in Oekraïne gaat de rechtmatigheid beoordelen van de overeenkomst met Rusland over het stationeren van de Zwarte Zeevloot in Sebastopol, de marinehavenstad op de Krim. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd de marine opgedeeld tussen Oekraïne en Rusland, waarbij Rusland het recht kreeg om gebruik te blijven maken van de haven van Sebastopol.
Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, want voorafgaand aan deze overeenkomst verklaarde het Russische parlement, de Doema, Sebastopol zelfs tot Russisch grondgebied. In 2010 werd de overeenkomst over het gebruik van de marinehaven met 25 jaar verlengd, dus tot 2042. Na de annexatie van de Krim in maart 2014 zegde Rusland de overbodig geworden overeenkomst op.
Voor Oekraïne ligt dat uiteraard anders. Als het schiereiland terugveroverd wordt op de Russen, dan is daar nog altijd de kwestie van de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. Als het Constitutionele Hof de overeenkomst uit april 2010 ongrondwettig kan verklaren, dan is het probleem opgelost. Rusland heeft het contract immers zelf ook al opgezegd.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten