zaterdag 8 april 2023

'Maar vijf mensen weten alles van tegenaanval'

Slechts vijf personen 'op de hele wereld' zijn volgens secretaris Oleksii Danilov van de Oekraïense Veiligheidsraad op de hoogte van de plannen voor het tegenoffensief, waarvan verder alleen bekend is dat die 'in april of mei, afhankelijk van de weersomstandigheden' in gang wordt gezet. Danilov zegt dit in een reactie op het uitlekken van 'geheime militaire stukken' van het Amerikaanse leger en de NAVO, wat gezien wordt als een poging van de Russische geheime diensten om onrust te zaaien, ook onder de bondgenoten van Oekraïne.

Het nieuws over de gelekte documenten in de New York Times heeft voor grote opwinding gezorgd onder militaire bloggers in Rusland. 'Dat geeft wel aan dat ze bang zijn voor het Oekraïense tegenoffensief', constateren de analisten van het gerenommeerde Institute for the Study of War (ISW). Een aantal prominente Russische militaire bloggers meent dat hier sprake is van misleiding.

Het ISW wijst ook op de uitleg van analist Aric Toler van de onderzoeksgroep Bellingcat. Toler constateert dat de 'geheime' stukken al op 4 maart bekend waren en dat het een raadsel is waarom ze pas een maand later ineens opduiken in de Westerse media.

Ook Bob Deen, Ruslandkenner van het Nederlandse Instituut Clingendael, vindt het opvallend dat de documenten zijn gelekt. 'Dit kan leiden tot wantrouwen tussen alle partijen. Je kunt alles fotoshoppen', zei Deen gisteravond in Nieuwsuur. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, NOS

Geen opmerkingen: