woensdag 5 april 2023

Brits veto tegen 'optreden' Russische ombudsman

Groot-Brittannië heeft met een veto weten te voorkomen dat de Russische ombudsman Maria Lvova-Belova het woord mocht voeren tijdens een informele zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de deportatie van Oekraïense kinderen. 'Als zij zich wil verantwoorden voor haar daden, dan moet ze dat maar in Den Haag doen', was de Britse reactie, met een verwijzing naar het Internationaal Strafhof.

Lvova-Belova wordt wel de 'moeder' van Rusland genoemd. In eigen land welteverstaan, want daarbuiten wordt zij gezien als de initiator van de adoptie van Oekraïense kinderen die vanuit het door Rusland bezet gebied naar het buurland worden gebracht. De ombudsman is daar in de media heel triomfantelijk over. Het Internationaal Strafhof in Den Haag besloot onlangs dat de Russische president Vladimir Poetin en Lvova-Belova zich voor de deportatie van Oekraïense kinderen moet verantwoorden. Hij staat op de internationale opsporingslijst, zodat hij in veel landen gearresteerd kan worden.

De Russische delegatie bij de Verenigde Naties wilde Lvova-Belova via een videoverbinding mee laten doen aan een vergadering van de Veiligheidsraad 'om het bewust verdraaide verhaal' in de Westerse media aan de kaak te stellen. Rusland ontkent dat duizenden Oekraïense kinderen gedwongen worden weggevoerd en zegt dat het om een evacuatie gaat voor de veiligheid en bescherming van de kinderen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: