woensdag 12 april 2023

'Evacuatie uit kerncentrale Zaporizja op stapel'

De medewerkers van het Russische kernenergiebedrijf Rosatom bereiden zich voor op een vertrek uit de bezette kerncentrale van Zaporizja. Dat meldt het Nationale Centrum voor Verzet. De medewerkers hebben opdracht gekregen om ook hun gezinsleden voor te bereiden op een spoedig vertrek. Begin april meldde de generale staf van het Oekraïense leger al dat de Russische bezetters voorbereidingen treffen om inwoners van de provincies Zaporizja en Cherson naar de Krim te evacueren.

De kerncentrale van Zaporizja, met zes reactoren de grootste van Europa, is sinds maart vorig jaar in Russische handen. Sindsdien hebben zich geregeld gevaarlijke situaties voorgedaan omdat het Oekraïense leger niet ver weg is en er geregeld wordt geschoten in de omgeving van de kerncentrale. Halverwege oktober deed het Oekraïense leger tevergeefs een poging om de kerncentrale weer in handen te krijgen.

Ook in de herfst nam Rosatom de kerncentrale over. Daarvoor werden specialisten van het Russische bedrijf naar de centrale gestuurd. Het is onduidelijk wat er gebeurt met de kerncentrale als ze weer vertrekken.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: