zondag 30 april 2023

EU-akkoord over doorvoer landbouwproducten

De Europese Commissie en Polen, Hongarije, Slowakije, Bulgarije en Roemenië zijn het gisteren eens geworden over maatregelen over de in- en doorvoer van Oekraïense landbouwproducten. Het gaat om tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad. EU-bronnen zeggen dat die producten niet meer in Oost-Europa mogen worden afgezet, maar moeten worden doorgevoerd. De EU maakt ook geld vrij om gedupeerde boeren in de vijf EU-landen te compenseren. Er komt 100 miljoen euro boven op een eerder steunpakket van ruim 56 miljoen euro.

In ruil daarvoor zeggen de vijf lidstaten maatregelen te schrappen die ze hadden genomen tegen de EU-regels in. Afgelopen weken verboden zij de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne, omdat ze overspoeld werden door goedkoper tarwe uit Oekraïne. Daardoor is de prijs flink gedaald. Eind deze week werd duidelijk dat zo'n 150 vrachtwagens met Oekraïense landbouwproducten als graan en zonnebloemolie bij de Oekraïens-Poolse grens worden tegengehouden. 
Oekraïne is niet blij met de handelsbeperkingen en wil dat zowel de export naar de vijf landen als de export naar andere EU-lidstaten gewoon mogelijk blijft. 

Normaal gesproken wordt veel Oekraïens graan uitgevoerd naar onder meer Afrika en het Midden-Oosten, maar sinds de Russische invasie bleef het grotendeels in Oost-Europa. De gebruikelijke exportroute via de Zwarte Zee was door toedoen van de Russen niet te gebruiken. Tot 18 mei geldt nog de zogenoemde graandeal, maar Rusland ziet geen reden om die te verlengen.

Ook werd gisteren bekend dat de EU van plan is Oekraïne nog een jaar langer vrij te stellen van een douaneheffing voor veel producten, zoals graan. Met die maatregel wil de EU de noodlijdende economie van Oekraïne een boost geven.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: