donderdag 13 april 2023

EU geeft 1 miljard uit wapenfonds aan Oekraïne

De EU-landen gaan samen 1 miljard euro uitgeven aan artilleriemunitie voor het Oekraïense leger.  Dat heeft buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Commissie vanmiddag bekend gemaakt. Het geld komt uit het Europese Vredesfonds (EPF) en gaat naar de landen die Oekraïne munitie leveren uit de eigen voorraden. Deze landen krijgen ongeveer de helft van de waarde van de geleverde munitie vergoed, waardoor in feite geen 1 miljard euro aan munitie naar Oekraïne gaat, maar het dubbele.

'Dit is een historisch besluit', aldus Borrell. 'Er is geen betere manier om de besluitvaardigheid en de vastberadenheid van de EU om Oekraïne te steunen in de strijd tegen het brute geweld van Rusland.' Met de 1 miljard euro uit het wapenfonds EPF meegerekend heeft de Europese Unie inmiddels voor 4,6 miljard euro aan steun gegeven aan Oekraïne. 

Op 20 maart besloot de Europese Unie om in de komende twaalf maanden in totaal 1 miljoen artilleriegranaten te leveren naan Oekraïne. Eerst leveren de lidstaten munitie uit hun eigen voorraden. Daarvoor is die 1 miljard euro aan compensatie bedoeld. Vervolgens wordt hetzelfde bedrag besteed aan het kopen van munitie waarmee de EU-lidstaten hun eigen voorraden weer op peil kunnen brengen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: