zondag 30 april 2023

Prigozjin dreigt met opheffing huurlingenleger

In een interview met een militaire blogger, te vinden op pro-Russische sociale media, dreigt Jevgeni Prigozjin niet alleen zijn Wagner Groep terug te trekken uit de stad Bachmoet, maar hij wil zelfs zijn huurlingenleger helemaal opheffen als hij geen nieuwe munitie meer geleverd krijgt. 'We komen op een
punt dat het bedrijf ophoudt te bestaan. Dat duurt niet lang meer', aldus Prigozjin. 

De man die ooit bekend stond als 'de kok van Poetin' lijkt steeds geïsoleerdere te staan. Naar verluidt is hij op 9 mei ook niet meer welkom bij de viering van de overwinning van de Sovjet-Unie op Nazi-Duitsland. Al sinds mei vorig jaar proberen de Russen de stad Bachmoet te veroveren en  daar zijn ze nog altijd maar deels in geslaagd. 

De Wagner Groep had de doorslag moeten geven in de strijd, maar het echte succes is tot dusver uitgebleven. Zelfs met het inlijven van naar schatting 40.000 gevangenen is dat niet gelukt. Intussen zijn er meerdere alternatieve privélegertjes opgezet, onder meer betaald door het staatsbedrijf Gazprom, die Wagner beconcurreren en kennelijk de munitie krijgen waar Prigozjin al wekenlang bijna om smeekt. De generale staf van het Russische leger lijkt zijn huurlingenleger nu langzaam maar zeker de nek om te draaien. 

In het interview met de militaire blogger uit Prigozjin forse kritiek op het Russische ministerie van Defensie. Of het veel uitmaakt, is nog maar de vraag. Onlangs nog dreigde hij ook al zijn manschappen weg te halen uit Bachmoet en zijn activiteiten te verplaatsen naar Afrika.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: