vrijdag 21 april 2023

NAVO-baas Stoltenberg onverwacht in Kyiv

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft gisteren een bezoek gebracht aan Boetsja, de stad waar tijdens de Russische bezetting die slechts een maand duurde zo'n duizend inwoners zijn omgebracht. 'Ik was erg onder de indruk van wat ik daar zag aan bewijzen van van wat inwoners daar mee hebben moeten maken. Deze misdaden moeten niet ongestraft blijven', zei Stoltenberg tijdens een gezamenlijke persconferentie met president Volodimir Zelenski in Kyiv.  

Stoltenberg zei ook dat de lidstaten van de NAVO in juli in Vilnius gaan praten over het lidmaatschap van het militaire bondgenootschap. 'President Zelenski heeft de vraag opgeworpen of Oekraïne lid kan worden en welke veiligheidsgaranties zijn land in de tussentijd kan krijgen van de NAVO. Dat is een belangrijk agendapunt straks. Oekraïne heeft er voor gekozen om deel te gaan uitmaken van de transatlantische familie. De toekomst van Oekraïne is verbonden met de NAVO en de lidstaten zijn het daarmee eens.' 

President Zelenski zei op zijn beurt dat 'noch de meeste Oekraïners, noch de meeste Europeanen, noch de meeste inwoners van alle landen die deel uitmaken van de NAVO zullen het begrijpen dat de leiders van de lidstaten Oekraïne straks niet gaan uitnodigen om lid te worden van de NAVO'. En: 'We hebben er alles aan gedaan om onze aanvraag voor het lidmaatschap gehonoreerd te krijgen.' Zelenski heeft de uitnodiging van Stoltenberg aanvaard om de NAVO-conferentie in Vilnius te bezoeken.

Inmiddels heeft de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius op de rem getrapt. 'De deur staat op een kier, maar het is nu niet het moment om te beslissen over het lidmaatschap voor Oekraïne, zolang dit land in oorlog is met Rusland', aldus Pistorius in een televisie-interview. 

Ook Rusland reageerde meteen. Het Kremlin wil niet dat Oekraïne ooit lid wordt van de NAVO, laat het Kremlin weten in reactie op het bezoek van NAVO-chef Stoltenberg aan Kyiv. Volgens woordvoerder Dmitro Peskov is dat ook een van de redenen voor de zogenoemde speciale militaire operatie, zoals de oorlog in Oekraïne door Rusland wordt genoemd.

Een toetreding van Oekraïne tot de NAVO zou een 'ernstige en aanzienlijke dreiging zijn voor de veiligheid van ons land', zei Peskov tegen journalisten.

Bronnen: Interfax, Ukrajinska Pravda, NOS

Geen opmerkingen: